Srpski jezikItalianoEnglish
Ordinacija Ristićnaslovna strana sajta stomatološke ordinacije Ristić.ordinacija Ristić. O nama.Minimalna intervencija.Usluge ordinacije Ristić.Stomatološki turizam. Beograd, Srbija.Cenovnik usluga.Kontaktirajte ordinaciju Ristić.
slika deteta s balonom od pene

Minimalna intervencija
Nov pristup lečenju
Poboljšajte kvalitet zuba
Važno je znati

Šta su to pametne plombe? Šta su to pametne plombe?

Porodična kartica ordinacije Ristić

 

Ovde ćemo navesti nekoliko najbitnijih stvari koje pacijenti treba da znaju kako bi iskoristili sve prednosti ovog modernog koncepta lečenja (MI):

Šta je karijes i kako se možemo zaštititi od karijesa?

Da biste bolje razumeli kako karijes nastaje pogledajte animirani film:

Higijena

Na prvom mestu je pranje zuba. Temeljno pranje zuba znači pranje svih površina zuba. Upotreba četkice koja je srednje tvrdoće obezbedjuje dovoljan abrazivni efekat kod odraslih, a kod dece treba koristiti one prilagodjene uzrastu. Najvažnije je usvojiti da ni trajanje ni učestalost nisu bitni kao temeljno pranje.Tako da naše pacijetne savetujemo da kontolišu po pranju koliko su zubi zaista čisti. Dovoljno je da se zubi operu pravilno dva puta na dan i to po ustajanju, i uveče pre spavanja.
Temeljna higijena podrazumeva pranje kako lako dostupnih povrsina zuba tako i onih teže dostupnih. U tome nam može pomoći zubni konac, interdentalne četkice ili neki od aparata kao sto su Waterpik i slični njemu. Razlog tome je što hrana koja zaostane izmedju zuba, običnim pranjem četkicom i pastom ne biva očišćena i ona raspadanjem stvara kiseline koje prouzrokuju karijes. Karijes na ovom mestu često dugo ostane nezapažen zbog toga što se nalazi u predelu koji je teško vidljiv i stomatologu, a pacijentu u kućnim uslovima pogotovo. I zbog toga, kad se uoči to vec bude u poodmaklom stadijumu. Kako bi se ovo sprečilo potrebno je obratiti pažnju i koristiti neke od ovih pomagala. Što se tice vremena kad dete može početi sa njihovom upotrebom, preporučujemo, ne pre desete godine i uz nadzor odraslih, kako bi se upotebljavali pravilno.

Naredna dva filma smo izabrali za Vas kako bi Vam što bolje objasnili kako da održavate svoje zube čistim.


Ishrana

Zdrava ishrana je prioritet za dobro zdravlje celog organizma, a usta i zubi su njegov sastavni deo. Za ljude koji iskreno žele da poprave stanje svojih usta i celog organizma, preispitivanje navika u ishrani je od suštinskog znacaja.
Mi ćemo navesti par važnih stavki, a savetujemo naše pacijente da posete sajtove o nurticionizmu i da pogledaju stručnu literaturu kako bi upotpunili svoja znanja o ovoj važnoj temi.

  1. Trajanje žvakanja svakog zalogaja treba da bude prilagodjeno čvrstini hrane.
  2. Trebalo bi izbegavati suviše mekanu i prekuvanu hranu a forsirati sveže namirnice, ne previše isitnjene, kako bi se zubi malo pomučili da je sažvaću i time podstakli mehanizam prirodnog čišćenja.
  3. Tečnosti piti 30min pre ili 30 min posle obroka, a ne za vreme jela.
  4. Slatka hrana i testa su glavni krivac za karijes jer bakterije od njih prave lako kiseline. Njih nije neophodno potpuno izbaciti ali ih ne jesti previše često u toku dana. I, ako je moguće, uz glavni obrok, posle koga bi se zubi oprali.

Upućujemo vas da dalje sami istažujete i sa novim saznanjima poboljšate kvalitet svog života.

Nutricionisti.org
ZDRAVA ISHRANA
facebook: Nutricionizam | Zdravlje

Posete stomatologu

Prvu posetu stomatologu dete bi trebalo da obavi izmedju druge i treće godine kako bi se postepeno navikavalo i sticalo poverenje. Važno je da dete prvi put dodje radi upoznavanja a ne rešavanja nekog problema jer je u takvim uslovima vec potrebno smirivati nepotreban strah. Na stomatologu je da svojim blagim stavom i nenametljivošću učini taj kontakt prijatnim za dete.

Redvne kontrole su obično na 6 meseci, mada ukoliko je dete rizično za karijes i češće.
One su važne kako bi se pacijent motivisao za brigu o zubima i, uz mogucnosti koje pruza moderna MI stomatologija, povratio samopouzdanje.

Trudnicama je posebno potrebna kontrola jer se zdravlje usta žene prenosi na dete, tako da majke koje imaju zdrave zube imaju veće šanse da im i dete ima takodje zdrave zube. Upotreba anestetika kao sto je Lidocain koji koristimo, apsolutno je bezbedna za plod .

Strah od stomatologa?

Najveća prepreka održavanju zdravih zuba je strah od bolne intervencije. Danas po načelima modernog MI pristupa , bolna intervencija je potpuno neprihvatljiva jer postoje metode za potpuno bezbolan rad.  U prevazilaženju straha od stomatoloških intervencija, veliku ulogu igra lekar koji ima strpljenja da pomogne pacijentu da se ovog staha oslobodi i izgradi odnos poverenja.

2010-2012 ::design dAAb::
Početna strana sajta stomatološke ordinacije Ristić.sve o stomatološkoj ordinaciji RistićMinimalna intervencija.usluge ordinacije RistićStomatološki turizam. Beograd, Srbija.Cenovnik usluga.Kontaktirajte ordinaciju Ristić
Porodična kartica Ordinacije Ristić