FAQ

Mit tegyünk foghúzás után?

Fogeltávolítás utáni gondozás csökkentheti a szövődményeket. Legfontosabb a pihenés. A gyógyulási folyamat meghatározó tényezői a megfelelő étkezés és az előírt gyógyszerek szedése a műtét után.

A beavatkozás után határozottan harapjon rá a gézre és tartsa ott fél órán keresztül.A vérzés a foghúzás helyén még néhány óráig tarthat és és az normális.Ne köpködjön.Amennyiben a vérzés nem áll el, helyezzen a sebre gézlapot vagy nedves teafiltert és erőssen harapjon rá fél órán keresztül.

Kerülje a sebhely szívogatását vagy nyelvvel történő piszkálását.Több párnával támassza fel a fejét hogy minél magasabban legyen.Ne öblögesse a száját és ne mosson fogat a foghúzást követő 12 órában.

Ne erőlködjön és ne eddzen legalább egy hétig.A pihenés fontos a gyógyulási folyamatban.A megeröltető testi aktivitás felerősítheti a vérzést.

  • Puhább, folyékonyabb fehérjegazdag ételeket fogyasszon.
  • Azon az oldalán rágjon ahol a foghúzás volt!
  • Fogyasszon sok vizet és gyümölcslevet. Ne szívószálon igyon és kerülje a forró ételeket és a túlzott rágást.
  • Fogmosáskor kerülje a sebhelyet.
Ne használjon: Aszpirint, Ibuprofent, Ketoprofent, Naproxent, Acetaminophent.

Gyökérkezelés

A fog gyökérkezelése fájdalmas eljárásra utalhat.Azonban ténylegesen ez nem fájdalmas beavatkozás, mert helyi érzéstelenítésben végzik. A gyökérkezelés célja az olyan fogak megmentése amelyek megbetegedtek.

Fontos megemlíteni, hogy a fogcsatorna kitisztitására használt fertőtlenítőt aszpirátorral kiszívjuk, tehát a páciens nem érez kellemetlen ízt, ami korábban problémát okozott.

A kezelés végeztével röntgenfelvételt kell készíteni, hogy a kezelés sikerességét megállapítsuk és új fogkoronát építsünk rá .

A terhesség okoz fogvesztést?

Nem kell aggódni, megfelelő fogmosási szokással és a fogak rendszeres fogselyemmel történő tisztitásával, valószínű hogy nem kap fogszuvasodást vagy nem lesz a fogvesztés a terhességben gyakoribb mint egyébként.

Hogyan godnoskodjak fogaimról a terhességben?

  • Tápláló diéta sok proteinnel, kálciummal és A, C és D vitaminokkal.
  • Napi kétszeri fogmosás 3 percig.
  • Használjon fluoros fogkrémet.
  • Naponta legalább egyszer tisztítsa meg fogait fogselyemmel.
  • MI paszta és xilitolos rágó gumi kiegészítői a fogápolásnak és minden rendben lesz.

El kell távolítani a bölcsességfogakat?

A bölcsességfogak ugyanolyanok mint a többi fog.Azért okoznak gondot, met a legtöbb ember állkapcsában nincs számukra elég hely.

Ha van elég hely, hogy előbújjonak és beilleszkedjenek a fogazatba, megfelelő szájhigiéniával nem fognak gondot okozni. Amennyiben nincs számukra elég hely, akkor impaktált fogakról beszélünk és indokolt az eltávolításuk. Bölcsességfog eltávolítás lehetséges okai: javíthatatlan fogszuvasodás, a szomszédos fog serülése, fertőzés vagy növéskor okozott fogtorlódás.

A bölcsességfog sebészi eltávolítása helyi érzéstelenítéssel történik és fájdalommentes.

 Egy héttel a műtét után a páciens eljön, hogy kiszedjük a varratokat és egy ellenörző vizsgálatra. Rendelőnkben megkapja az írásos tanácsokat és útbaigazítást mit tegyen a bölcsességfog eltávolítása után.