Blog

MI-magyar
A fogászat több ágazatában forradalmasított az okos anyag.Az ideális tömítő anyag keresésében feltalálták az úgynevezett „biomimetikus” tulajdonságú anyagot amivel a fog természetes szerkezetét utánozzák.

 

Az utóbbi években a fogászati anyagok jelentős javulása és fejlődése észlelhető. Mivel a fogászat sikere nagy mértékben függ a különböző felhasznált anyagoktól, az újszerű „okos” anyagok használata lehetővé teszi a fogak lényegesen jobb minőségű tömítését azért, mert intelligensen alkalmazkodnak a környezetükben történő különböző helyi változásokhoz.

OKOS PLOMBÁK

Hogyan történnek ezek az okos javítások, hogyan hatnak az úgynevezett okos tömések?A szájüregben váltakoznak a demineralizáció és a remineralizáció. A demineralizáció olyan folyamat aminek következtében a fogak romlanak. A táplálék savassága és a baktériumok káros terméke hat a fogzománcra és rongálják azt. A demineralizációval ellentétben, a remineralizáció olyan folyamat amiben a az ásványi anyagok felújítják a sérült szerkezetet.Amikor a demineralizációs folyamat túlsúlyba kerül megjelenik a fogszuvasodás.

Manapság, a fogászat fejlődésével ennek a problémának a kezelésére megjelentek az újabb biokompatibilis anyagok. Ezek aktívan bekapcsolódnak ennek az egyensúlynak a megtartásába, amikor fog környékén a pH érték a kritikus 5,5 alá esik, kálciumot, fluoridot és hidroxil ionokat szabadítva fel. Ily módon a fog felszínén demineralizáció ellen lép fel és segíti a remineralizációt. Mi több, megköti a fogkrémből és az oldatokból a fluort és tartalékolja azt! Az okos fogtömések szintén jobban kötődnek a fogak széleihez és a védelmező tulajdonságukkal megakadályozzák a fogszuvasodást a fogtömés alatt, ami a leggyakoribb oka a régi tömések cseréjének.

 

 

„Smart tervezés” nem csak a javításra terjed ki, de rendkívüli széleskörű alkalmazást nyert fogászatban: higiénia, implantok, kerámia, a parodontopáthia kezelése.

 

 

 

OKOS KERÁMIA

1995-benfeltalálták a teljesen újszerű kerámia foghidat. Azóta az eljárás és az anyag leellenőrzött és a piacon megjelent a CERCON. A CERCON szilárdsága és a technológiája lehetővé teszi a hidak előállítását rozsdamentes acél és fém nélkül.Az egész kerámia anyag cirkónium-oxid alapú, nem a fémre rétegekben felvitt, hanem egységes, fém nélküli.Az egész termék biológiailag kompatibilis a természettel, szilárdságával ellenáll a repedéseknek.A CERCON használatával többé nem okoznak gondot a fémes apró sötét peremek és a szürke folt. Az implantátumok készítésénél használják mert biokompatibilis.

A PARODONTOPÁTHIA OKOS KEZELÉSE

Az ember egészséges szájüregéből, ha nem volt problémája a inyével vagy a fogszuvasodással, lett elszigetelve a tejsav természetes baktériuma a Lactobacillus reuteri Prodentis. Mindegyik tabletta legalább 200 millió Lactobacillus reuteri élő baktériumot tartalmaz.Ezek számbelileg túlszárnyalják a szájban lévő patogén baktériumokat és íly módon, megakadályozzák azok káros hatását a fogakra és a nyálkahártyára.

Használata több mint 20 tudományos tanulmányban ellenőrzött és biztonságos a gyermekek, felnőttek idősek és a terhesek alkalmazásában.

OKOS IMPLANTÁTUMOK

 A fogászati implantátumok okos felületei megkönnyítik kötödését a csontokhoz és kivédik a fertőzéseket, csökkentik a kivetés kockázatát.Idővel a felületi rétege oldódik és kálcium és foszfát szabadul fel ezzel serkenti a csontosodást. A csont benövi az implantátum felszínét, ami tökéletesebb összenövést eredményez. Ez az egyesülés az implantációt funkcionálissá teszi, mert megkönnyíti hogy a csonton és implantátumon eloszoljon a rágási terhelés. Az ezüst nanorészecskéi a felszíni rétegben megtalálhatók, hogy a fertőzéseket csökkentsék.Oldódással ezüst szabadul fel ami antimikróbás hatású.Ez álltal korlátozható az antibiotikumok mennyisége és fertőzés elleni védelmet biztosít az implantátum helyén.

OKOS FOGKEFÉK

A fogkefe szenzorokkal van felszerelve ami követi a helyzetét és az orientálódását, visszajelzéssel az egyéni fogmosás technikájáról a kefélés több övezetében.A fogkefe szó szerint feltérképezi 3d térben a szájüreget fogmosás közben, ezzel segítve, hogy megmossuk azokat a területeket amiket könnyen mellőzünk.Ha a fogkefe szenzora túl erő nyomást regisztrál, a nyele lüktetni fog, figyelmeztetve,hogy csökkenteni kell a nyomást.

A Smart fogkefét csak vezetni kell, a többit ő elvégzi

Az újítások gyakorlati bevezetésével és a pácienseink oktatásával a helyes szájhigiénia betartására – a legjobb úton vagyunk a szájüreg egészégének megörzéséért.