Najčešće postavljana pitanja

Šta raditi posle vađenja zuba?

Nega posle vađenja pomoći će vam da smanjite komplikacije. Najvažnija stvar je da mirujete. Dobra ishrana  i uzimanje propisanih lekova nakon operacije je od presudnog značaja za oporavak.

Posle intervencije, čvrsto zagrizite gazu i držite je u ustima pola sata. Krvarenja će biti oko mesta intervencije nekoliko sati, i to je normalno. Nemojte ispljuvavati. Ako se krvarenje nastavi, postavite gazu ili hladnu i vlažnu kesicu čaja na ranu i zagrizite čvrsto, držeći tako pola sata.

Izbegavajte trljanje ranice jezikom. Držite glavu visoko podignutu na nekoliko jastuka. Nemojte ispirati usta ili prati zube prvih 12 sati nakon operacije.

Nemojte se naprezati ili vežbati najmanje nedelju dana. Pravilna nega zahteva odmor. Fizička aktivnost može pojačati krvarenje.

  • Jedite meku ili tečnu hranu bogatu belančevinama.
  • Žvaćite hranu na onoj strani na kojoj je zub izvađen!
  • Pijte velike količine vode i voćnih sokova. Nemojte piti na slamku i izbegavajte vruću hranu i previše žvakanja.
  • Zaobiđite ranu prilikom pranja zuba.
Nemojte koristiti: Aspirin, Ibuprofen, Ketoprofen, Naproksen, Acataminophen.

Vađenje živca

Lečenje kanala korena (“vađenje živca”) asocira na nešto vrlo bolno. Međutim, u stvarnosti to uglavnom nije bolan zahvat, jer se po pravilu odvija u lokalnoj aneseteziji. Ova terapija je neophodna da se sačuvao zub sa određenim oboljenjima.

Bitno je napomenuti da dezinficijense koji se koriste prilikom ispiranja zuba istovremeno usisavamo aspiratorom tako da pacijent nema nikakvih neprijatnih ukusa što je ranije znalo da bude problem.

Po završetku ove terapije potrebno je uraditi rendgenski snimak da bi se potvrdila uspešnost i potom uradila rekonstrukcija kruničnog dela zuba.

Da li trudnoća utiče na gubitak zuba?

Ne brinite, uz dobre navike pranja i redovnog čišćenja zuba koncem, najverovatnije nećete dobiti karijes ili pak gubiti zube u trudnoći ništa više nego inače.

Kako da brinem o zubima za vreme trudnoće?

  • Hranljiva dijeta sa puno proteina, kalcjuma i vitamina A, C I D.
  • Pranje zuba dva puta dnevno po 3 minuta.
  • Koristite paste sa fluorom.
  • Bar jednom dnevno čistite zube koncem.
  • MI paste i žvake sa ksilitolom mogu biti dodatna nega i sve će biti ok 🙂

Da li se moraju vaditi umnjaci?

Umnjaci su zubi kao i svi ostali. Problemi nastaju jer većina ljudi nema dovoljno mesta u vilicama za ove zube.

Ako imaju mesta da  niknu i postave se normalno u zubni niz, uz dobru higijenu neće vam smetati. Ukoliko nemaju mesta, to su impaktirani zubi i oni su indikovani za vađenje. Razlozi za vađenje mogu biti i: nepopravljivi karijes, oštećenja susednog zuba, infekcija ili guranje ostalih zuba prilikom rasta.

Hirurško vađenje umnjaka se vrši pod  lokalnom anestezijom i bez bolova.

Pacijent dolazi nedelju dana posle operacije da mu se skinu konci i uradi kontrolni pregled. U našoj ordinaciji dobijate štampano uputstvo i instrukcije kako treba da se ponašate posle vađenja umnjaka.