Minimalna intervencija

Novi pristup u lečenju zuba: Minimalna intervencija je pametna stomatologija

Tradicionalni pristup leči samo simptome bolesti, a ne uzrok. Tako se pacijenti koji imaju slabiji kvalitet zuba ostavljaju nezaštićeni, da unedogled menjaju i popravljaju zube. Suprotno tome, Mimimalna intervencija omogućava pacijentima da preuzmu kontrolu nad stanjem svojih zuba. Uz minimalan napor moguće je postići trajni osećaj zdravih zuba.

 

Stomatologija koja leči samo simptome bolesti nema dugoročni plan uspeha. MInimalna intervencija ima!

Ovaj sistem lečenja razvijen je od globalno priznatog tima stomatologa, naučnika, istraživača i edukatora. Takođe, GC-Japan više od decenije radi na razvijanju i usavršavanju preparata. Zahvaljujući tome, Minimalna intervencija postala je standard u razvijenim zemljama.

Minimalna intervencija (MI) nam omogućava da razumemo probleme kao što su karijes i parodontopatija i pametno se sa njima borimo. Zahvaljujući MI, dobili smo inteligentan i pouzdan plan lečenja u stomatološkoj praksi. U našoj ordinaciji MI koncept lečenja se primenjuje od 2007. godine, sa tendencijom stalnog razvoja.

 

MI® pristup dejstvuje na četiri ravni:

1. Prepoznati i proceniti sve potencijalne faktore rizika od karijesa u ranoj fazi (ishrana, higijena, nasleđe…) za svakog pacijenta ponaosob.

 

 

 

2. Popraviti zube savremenim bioaktivnim, tzv. pametnim materijalima, koji se i sami štite od novih karijesa, čime se zdravlje zuba značajno popravlja. Sprečiti nastanak karijesa uklanjanjem ili minimiziranjem faktora rizika.

 

 

3. Obnavljanje demineralizovane gleđi i zaštita od daljih oštećenja.

 

 

 

4. Praćenje. Kontrola, unapred dogovorena sa pacijentima, u zavisnosti od stepena rizika.

 

 

MI pristup je prilagođen individualnim specifičnostima

MI koncept je prilagođen starosnim grupama i individualnim specifičnostima: potrebama dece, odraslih i starijih ljudi, trudnica, pacijenata sa povećanim rizikom. U tom smislu opremljeni smo:

  • dijagnostičkim testovima na bakterije i pljuvačke koji mogu identifikovati pacijente izložene riziku od karijesa
  • proizvodima koji pomažu u održavanju ravnoteže minerala i sprečavanju bolesti
  • biomimetičkim restorativnim materijalima koji obnavljaju i štite zube

 

U okviru MI® pristupa savetuje se, u cilju poboljšanja kvaliteta zuba:

 • Popraviti pokvarene zube i zameniti sve neispravne plombe novim tzv. „pametnim plombama“. Glavni nedostatak klasičnih materijala je velika verovatnoća pojave novog kvara. MI materijali  daleko preciznije prate konturu zuba –  čime se olakšava higijena. Zbog sadržaja floura i takozvanog hemijskog vezivanja za zubnu strukturu, sprečava se pojava novog kvara na ivicama plombe. Flour iz plombe izlazi u okolinu plombe i tako je štiti od karijesa. Takođe, fluor iz rastvora i paste ulazi u plombu – obnavljajući joj rezerve!
 • Redovna upotreba rastvora za ispiranje usta sa niskom koncentracijom fluora (naći ćete ih lako u apotekama).
 • Korišćenje žvaka koje sadrže ksilitol (proverite na žvakama koje koristite da li ga sadrže).
 • Lokalna fluorizacija zuba u ordinaciji na šestomesečnim kontrolama.
 • MI Tooth Mousse krema za remineralizaciju zuba (naručite kod stomatologa).

 

Saznajte više o stomatološkom pristupu MINIMALNA INTERVENCIJA:

Minimal intervention dentistry
MI DENTISTRY HANDBOOK (pdf)