Blog

Fluor
A fluor ártalma, vagy haszna már hosszú ideje vita tárgyát képezi, ami egészen a világméretű összeesküvés elméletig terjed. Az emberek félnek, mert az interneten fellelhetők különböző, minden tudományt nélkülöző, megtévesztő szövegek.

 

A XX. század kezdetén fedezték fel, hogy azoknál, akik olyan természetes ivóvízet isznak, amelyben fluor többlet van, jelentősen kevesebb a fogszuvasodás, mint másoknál. Innen az ötlet, hogy lehetséges fluort adni a városi vízvezetékhez, hogy kevesebb legyen a fogszuvasodás. Az ivóvízhez adott fluor (1946. óta az USA-ban) kezdeti eredményei kimutatták hogy lényegesen kevesebb fogszuvasodás jelentkezett a gyermekeknél. Ez egyértelműen bizonyított a kutatásokban és a gyakorlatban.Fluor megtalálható egyes ivóvizekben, élemiszerekben, különösen a fekete és zöld teában, halakban, dióban.

Az Egészségügyi Világszervezet még mindig tanácsolja az ivóvizek fluorozását, mint a legjobb és leghatásosabb eszközt a fogszuvasodás elleni harcban.A fogszuvasodás csökkenésének fő oka a fluoros fogkrémek tömeges használata.

Bizonyított a fluor megelőző hatása a fogakra, serkenti a remineralizációt (az ásványi anyagok beépülése a fogzománc kristályos rácsozatába). Azonban, a nap közben túl gyakran fogyasztott szabad cukrok, csökkentik a fluoridok megelőző hatását.

A nagyobb fluor koncentráció veszélyes lehet.Fluoridok az ipari hulladékok részét képezhetik és a szennyezett levegőben megjelenhetnek.A túladagolás okait kutatva figyelembe kell venni a különböző lehetséges forrásokat és koncentrációt.Mint minden más alkotóanyag a természetben, a fluor is lehet káros, a koncentrációtól függően.Minden anyag lehet hasznos és káros, a bevitel mennyiségétől és a gyakoriságától függően. Példaképpen, a klór közismerten méreg de használatos a víz fertőtlenítéséhez.Kis mennyiségben a klór számos betegségtől megvéd bennünke é gyógyításra is használható.

Ott ahol különböző okokból nem fluorozzák a vizet, az Egészségügyi Világszervezet e helyett a konyhasó fluorozását és jódozását ajánlja.

A korszerű tudományos ismeretek birtokában a jól szervezett közegekben, az öntudatos szájhigiénia mellett nincs szükség rendszeres fluoros kiegészítésre.Helyileg, a fluorid felvitele fogkrémmel kulcsfontosságú és elkerülhetetlen láncszeme az egészséges fogaknak.Azonban a fluorid elegendő mennyiségű kell hogy legyen. Ez, minimálisan 1000 ppm ( rész a milliból vagy 1mg/kg), de ajánlott a 1450 ppm is.

 

A fogkrémben található fluort legalább napi kétszer kell felvinni, úgy, hogy a fogmosás legkevesebb 3 percig tartson és utána legalább 30 percig ne öblítsünk.

A problémát az jelenti ha a kis gyermekek a fogkrém nagyobb részét lenyelik. Ezért a optimális fluorid tartalmú fogkrémek, kellő mennyiségben használva, átléphetik a kritikus mennyiséget, amely elett jelentkezhet a fogak fluorozisa.Ezért bevezették a gyermekenek szént fogkrémeket csökkentett fluorid tartalommal (500-750 ppm).Azonban, kutatások kimutatták hogy az ilyen fogkrémek nem hatásosak.Ezért változtattak a protokolon, és a magasabb fluorid tartalmú (1000 ppm) fogkrémeket ajánlják, de kisebb mennyiségben használni, így nem veszélyesek akkor sem ha lenyelik.

Korábban az emberek fogazata egészségesebb volt de a táplálkozás is más volt.
A fogak védelmének fő tényezője a táplálkozás megváltoztatása! Ajánlás: csökkenteni a cukor, a szénsavas italok, az energia italok és a cedevita (különböző savakat tatalmaz) bevitelét.

A fluor ismert hatása mellett, ide sorolhatók a nano-apatites és xilolos készítmények, amelyek kedvezően hatnak a fogak megőrzésére.