Orthodoncia-fogszabályozás

Ortodoncija
Background Service
Orthodoncia-fogszabályozás

Orthodoncia-fogszabályozás

Mikor szükséges a rögzített fogpótlás?

Rögzített fogpótlással korrigálható a fogazat esztétikai és funkcionális hiányossága, valamint a fogak és az iny betegségei, mint a nem megfelelő szájápolás következménye a szabálytalan fogazat végett. Rögzített protézissel elmozdítható az egész fog, foggyökérrel és fogkoronával.A kerámia korona és a foghéj csak a fogkorona látszatát és helyzetét a foggyökérhez viszonyítva változtatja, ugyanakkor a foggyökér marad az eredeti helyén, ami bizonyos esetekben rosszabb megoldást eredményez mint a rögzített protézis.

Gyakran kombinálják a protheticát(foghiányok pótlása) a rögzített protézissel hogy mind a két módszer előnyei érvényesüljenek.Például, először rögzített protézissel megfelelő helyzetbe hozzák a fogakat , hogy annak eltávolítása után a foghiány pótolható hidakkal vagy implantokkal.

Mi a rögzített protézis?

Ortodont készülék egyik részét (kötések) az fogazat összes fogkoronájához rögzítik és huzallal összekötik, ami a fogakat a kívánt helyzetbe hozza.A fogak ily módon havonta 1 mm mozdulnak el. Habár ez kevésnek tűnik, a szájban ez elégséges és az eredmény hamarosan látványos.Tehát a foggyökér új helyére kerül a csontozatban, idő kell annak megszilárdulásához az új helyzetben.Ezért fontos a készülék eltávolítása után, éjszakánként fóliát viselni, nagyjából annyi ideig ameddig tartott a terápia, szükség szerint még valamivel tovább is. Ez által biztosított az elért eredmények megtartása.

Legtöbbször egy vagy másfél évig tart ez a terápia, de nélkülözhetetlen a havi ellenőrzés.

A fém és a kerámia kötések ugyanúgy hatnak, különbség az esztétikában és az árban van.
Az önigazító rögzítő készülékekkel gyorsabban érhető el a kívánt hatás. A választást a vizsgálatkor az orthodonttal közösen kell meghozni.

A többi orthodont megoldások közül választható számos kivehető készülék ami fejlődésben lévő gyermekeknél használatos.A rögzített protézisekkel ellentétben, amelyekkel csak a fogakat mozgatjuk, ezek a készülékek az állcsont kívánt irányban történő növését is szabályozzák.Az állcsont a kívánt helyzetbe kerül és így nől.Ezzel elegendő helyet biztosítunk a fogaknak és korrigálja az arcot is.

Invisaling (láthatatlan orthodoncia):

 

Az utóbbi években különösen népszerűek az Invisaling láthatlan orthodonciai készülékek.
Ez a fajta fogszabályzó mindenkinél alkalmazható kivéve a gyermekeket mert náluk a hagyományos mobil készülék alkalmazása jobb megoldás.

Ajánljuk napi 24 órában heti 7 napban viselését, csak étkezéskor kell levenni.A könnyebb szájhigiénia végett jobb megoldás mint a rögzített készülékek.
A láthatalan készülékek előnye, hogy csak minimálisan látható viselése, valamint kivehető egy fontos megbeszélés vagy esemény előtt szükség szerint.Sokkal nagyobb kényelmet biztosít, mint a rögzített készülék.Természetese ezt mértékkel kell végezni a sikeres hatás eléréséért.

Kéthetente le kell cserélni a fóliát és minden újabb fólia elmozdítja és egyenesíti a fogakat.

A rendszeres ellenőrzések elengedhetetlenek, a terápia végén új fóliát kell készíteni a páciensnek amellyel az elért eredmény megőrizhető.