Ortodoncija

Ortodoncija
Background Service
Ortodoncija

Ortodoncija

Kada je potrebna fiksna proteza?

Fiksnom protezom je moguće korigovati estetske i funkcionalne nedostatke zuba, kao i zdravlje desni i zuba, ugroženo otežanom higijenom zbog nepravilnog rasporeda zuba. Fiksnom protezom pomeraju se celi zubi, krunice i korenovi zajedno. Keramičke krunice i fasete menjaju samo izgled krunica i ugao krunice u odnosu na koren, pri čemu koren zuba ostaje na svom mestu, što u nekim slučajevima može biti lošije rešenje od fiksne proteze.

Često se protetika kombinuje sa fiksnom protezom kako bi se iskoristile prednosti obe terapije. Na primer, prvo se fiksnom protezom zubi postave na odgovarajuće pozicije, da bi se posle njenog skidanja nadoknadili nedostajućim mostovima ili implantima.

Šta je fiksna proteza?

Ortodontski aparat kod koga se jedan deo (bravica) pričvršćuje na krunicu svih zuba jedne vilice i povezuje se žicom, koja svojim svojstvima dovodi zube u željeni položaj. Zubi se pomeraju 1 mm mesečno. Iako to izgleda malo, u ustima je to dosta i rezultati se veoma brzo primećuju. Pošto zubni koren dolazi na novo mesto u kosti, potrebno je vreme da se on na tom novom mestu učvrsti. Zbog toga je važno, po skidanju aparata, preko noći nositi foliju, i to uglavnom u vremenu koliko je trajala terapija, a po potrerebi i nešto duže. Tako se ostvaruje osiguranje dobijenih rezultata.

Trajanje terapije je obično oko godinu do godinu i po dana, uz neophodne mesečne kontrole.

Metalne i keramičke bravice funkcionišu na isti  način, razlika je u estetici i ceni. Samoregulirajuće bravice brže daju rezultate u određenim slučajevima. Odluka se donosi tokom pregleda, uz dogovor sa ortodontom.

Od ostalih ortodontskih rešenja, tu su i brojni mobilni aparati koji se koriste kod dece u rastu. Za razliku od fiksne proteze koja pomera samo zube, ovi aparati utiču i na usmeravanje rasta kosti vilica. Kost se stimuliše da dođe u željeni položaj i raste na određeni način. Tako se obezbeđuje dovoljno prostora za zube i koriguje izgled lica.

Invisalign (nevidljiva ortodoncija):

Transparentni ortodontski aparati Invisalign su posebno popularni poslednjih godina. Koristimo ovaj sistem kod svih pacijenata osim dece, gde je bolje rešenje klasičan mobilni aparat.

Preporučujemo da se nosi 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji i skida samo za vreme obroka. Zbog lakšeg održavanja oralne higijene, bolja je opcija od fiksnih aparata. Prednost nevidljivog aparata je da se minimalno vidi dok se nosi, kao i što se može skinuti po potrebi za neki važan sastanak ili događaj. Omogućava daleko veću komociju u odnosu na fiksni aparat. Normalno, to treba svesti na razumnu meru kako bi se postigao rezultat.

Svake dve nedelje folija se menja novom i svaka naredna folija dodatno pomera i ispravlja zube.

Neophodne su redovne kontrole, a nakon završetka terapije pacijentu se pravi folija koja održava postignuti rerzultat.