Dečija stomatologija

Dečja stomatologija
Background Service
Dečija stomatologija

Dečija stomatologija

Dečija stomatologija je najefikasnija ako je preventivne prirode. U ranom dobu je moguće postaviti dobre navike koje će rizik od karijesa smanjiti na minimum. 

 

 

 

Dragi roditelji, ova stranica namenjena je vama.

Ne možemo dovoljno naglasiti važnost ranog dovođenja dece na kontrolni pregled. Poželjno, u trenutku kada nema potrebe ni za kakvom intervencijom.

Pomozite nam da, pozitivnim iskustvima u stomatološkoj ordinaciji, razvijamo samopouzdanje vašeg deteta i stvaramo dobre navike koje će ga pratiti kroz život.

 

Prvu posetu stomatologu dete bi trebalo da obavi između druge i treće godine, kako bi se postepeno navikavalo i sticalo poverenje. Poželjno je da dete prvi put dođe radi upoznavanja, a ne rešavanja nekog problema. Na stomatologu je da, blagim stavom i nenametljivošću, učini taj kontakt prijatnim za dete.

Redvne kontrole su obično na 6 meseci, mada ukoliko je dete rizično za karijes i češće. One su važne kako bi se mali pacijenti motivisali za brigu o zubima.

U tome nam je moćan saveznik novi MI koncept koji značajno olakšava rad, dajući jasne smernice i opremu koja garantuje uspeh. Minimalna intervencija ili MI je savremeni pristup lečenju karijesa u kome je važno:

    • Identifikovanje faktora rizika karijesa
    • Uklanjanje ili minimiziranje faktora rizika
    • Obnavljanje demineralizovane gleđi i rekonstrukcija

Na praktičnom primeru to ovako izgleda:

  1. Na kontrolnom pregledu ustanovimo da dete pije koka-kolu svaki dan. Ima nekoliko pokvarenih zuba i lokalne bele mrlje po zubima. Plak test pokazuje lošu oralnu higijenu.
  2. Savetujemo da se sa gaziranim pićima prestane, demineralizovane mrlje tretiramo MI pastom, a defekte popravimo odgovarajućim materijalom (npr. EQUIA Forte GC). Korigujemo oralnu higijenu uz upotrebu žvakaćih guma sa ksilitolom i zakažemo kontrolni pregled za tri meseca.

Ovakav pristup daje osećaj sigurnosti da se na jednostavan način može povratiti kontrola nad oralnim zdravljem.