Klasična stomatologija

za-straniceKS
Background Service
Klasična stomatologija

Klasična stomatologija

Klasična stomatologija – na novi način

Poslednjih godina došlo je do značajnog poboljšanja i razvoja materijala u stomatologiji. Njihova prednost je u potencijalu da se inteligentno prilagođavaju na različite lokalne promene u svojoj okolini, kao i da  oponašaju prirodne strukture zuba.

 

Popravka zuba

Lečenje desni

Prevencija

 

Popravka zuba

Novi pogled na uzrok zubnog kvara i inovativan način lečenja takozvanim Pametnim plombama zove se Minimum Intervention (MI). MI dejstvuje u tri osnovna pravca:
 1. Identifikovanje faktora rizika karijesa
 2. Uklanjanje ili minimiziranje faktora rizika
 3. Obnavljanje demineralizovane gleđi i rekonstrukcija

 

U ustima se smenjuju procesi demineralizacije i remineralizacije. Demineralizacija je proces u toku koga nastaje oštećenje zuba. Kiseline iz hrane i loši produkti iz bakterija deluju na gleđ i oštećuju je. Suprotno demineralizaciji, postoji proces remineralizacije – kada minerali obnavljaju oštećenu strukturu. Kada prevagne proces demineralizacije dolazi do pojave karijesa.

EQUIA GC biokompatibilni materijali za aktivnu remineralizaciju zuba.

 

Danas imamo nove biokompatibilne materijale za rešavanje ovog problema, kao što je EQUIA GC, koji se u ovu ravnotežu aktivno uključuju oslobađanjem kalcijumovih, fluoridnih i hidroksilnih jona kada intraoralne pH vrednosti u okolini zuba padnu ispod kritičnog pH 5,5. Štaviše, mogu da vezuju fluor iz paste i rastvora i tako prave rezerve.

Pametne plombe se takođe bolje vezuju za zubne ivice i tako se smanjuje pojava karijesa ispod plombe, što je i najčešći uzrok zamene starih plombi.

Saznajte više o Pametnoj stomatologiji na našem blogu.

 


Lečenje desni

Krvarenje prilikom pranja zuba, krvav trag na jabuci prilikom odgrizanja, neprijatan zadah iz usta, tup bol, svrab oko zuba, poremećaj rasporeda ili klaćenje zuba, sigurni su znaci oboljenja desni poznatog kao parodontopatija. I samo jedan od ovih znakova je dovoljan poziv da odete na stomatološki pregled.

Parodontopatija je oboljenje desni, dela kosti oko zuba i ligamenta koji zub drži u kosti fiksiranog. Ovo oboljenje razara navedeno tkivo dovodeći, u krajnjem slučaju, do gubitka zuba. Napredak je uglavnom spor i tkivo oko zuba se postetpeno oštećuje. Glavni uzroci u nastanku parodontalnih oboljenja su mikroorganizmi dentalnog plaka, a dodatni su i loša oralna higijena, pušenje, neadekvatni protetski radovi i plombe, kao i neka opšta oboljenja.

Cilj terapije parodontopatije je eliminisanje mikroorganizama pažljivijom higijenom i profesionalnim uklanjanjem tvrdih naslaga oko zuba. Početna faza (gingivitis), se sasvim smiruje uklanjanjem naslaga i kamenca, uz obuku pacijenata o boljem održavanju oralne higijene.

Kod uznapredovalih stadijuma sa prisutnim parodontalnim džepovima i gubitkom kosti – potrebno je i kompleksnije lečenje.

Novina SMART koncepta je u načinu sprečavanja posledica koje patogene bakterije nanose desnima – na inovativan način. Razlika od dosadašnje prevencije u smislu dezinfekcije patogenih bakterija je u naseljavanju usta brojnim nepatogenim bakterijama.

Prirodne bakterije mlečne kiseline Lactobacillus reuteri (Prodentis) su izvorno izolovane od čoveka s dobrim oralnim zdravljem, koji nije imao problema s desnima ili karijesom. Svaka tableta sadrži barem 200 miliona živih bakterija Lactobacillus reuteri koje svojom brojnošću nadjačaju patogene bakterije u ustima. Tako, na pametan način, onemogućavamo štetno dejstvo na zube i sluzokožu.

Upotreba je klinički testirana u više od 20 naučnih studija i sigurna za decu, odrasle, starije i trudnice.


Prevencija

Sprečavanje karijesa i poboljšanje kvaliteta zuba

Aktivnu remineralizaciju mozemo pospešiti dodatnom upotrebom Mi Paste GC.

Svojstva i prednosti kreme Tooth Mousse, sa 900 ppm jedinstvenog, patentiranog oblika fluorida:

  • Ublažava pH promene plaka
  • Sprečava adheziju i razmnožavanje bakterija S. Mutans i Sobrinus
  • Remineralizuje rane gleđne lezije i gleđ čini otpornijom
  • Optimizuje prenos i unos fluorida od strane gleđi

 Ukusi: jagoda, vanila, menta, dinja, mešano voće

Krema nije dostupna u apotekama, može se nabaviti u našoj ordinaciji.

 

Ako želite da saznate više o tome kako ova krema dovodi do poboljšanja kvaliteta zubne strukture, pročitajte na sajtu proizvođača GC EUROPE i pogledajte animirani film:

 

Saznajte više o stomatološkom pristupu MINIMALNA INTERVENCIJA

 


Pametne četkice za pametno pranje zuba


Četkica za zube je opremljena senzorima koji prate njen položaj i orijentaciju. Daje povratnu informaciju o individualnoj tehnici pranja – u više zona četkanja. Četkica za zube doslovno mapira usta u 3D prostoru tokom pranja. Na taj način, pomaže da se operu ona područja koja se lako propuštaju. Ako četkica trpi preveliki pritisak u senzoru, ručka će pulsirati, upozoravajući da je potrebno smanjiti pritisak.

Smart četkicu je potrebno samo voditi po pravim mestima, a ona će odraditi ostalo.