Zubna protetika

protetika
Background Service
Zubna protetika

Zubna protetika

Hollywood smile – kako do savršenog osmeha?

Osmeh je izraz duše i neko se može toplo i lepo nasmejati i sa zubima koji nisu savršenog oblika i boje. Sa druge strane, savremeni trendovi diktiraju savršene standarde.

U našoj ordinaciji mogu se napraviti zubi idealnih proporcija i izgleda, koji će vam obezbediti toliko traženi holivudski osmeh. To se najlakše postiže Venirima (Luminirima) ili keramičkim krunicama.

Zubne fasete

Fasete predstavljaju moderan način da se u okviru MINIMUM INTERVENTION koncepta lečenja promeni estetika zuba, a izbegne ekstenzivno brušenje zdravog zubnog tkiva. Nekada je čak moguće sasvim izbeći brušenje.

Pacijent izbora, odnosno idealan slučaj za rešavanje ovakvim tretmanom je: bez postojećih krunica u vidljivoj zoni, sa svim prisutnim zubima u vidljivoj zoni osmeha, kao i pacijenti sa niskim rizikom za karijes.

Fasete ili Veniri se izrađuju od kompozita ili keramike.

Kompozit je materijal koji se koristi i za popravku zuba. Estetski je skromniji od keramike i ima kraći vek trajanja od keramičkih faseta. Podložan je promeni boje vremenom i sklon većem riziku od novog kvara, na rubu između fasete i zubnog tkiva. Prednost u odnosu na keramiku je da je jeftiniji.

Fasete od keramike su estetski lepša i trajnija rešenja. Izrađuju se korišćenjem CAD CAM aparata (kompjuterski 3D printing) na CEREC sistemu, koji omogućava veliku preciznost i brzinu izrade.

Koji će stepen brušenja biti neophodan, zavisi od konkretne situacije i svakog pacijenta ponaosob. Zato je detaljan pregled i komunikacija između pacijenta i lekara nephodan preduslov! Veoma se trudimo da razumemo želje pacijenta i da im izađemo u susret, ukoliko je to izvodljivo i preporučljivo.

Izgled različitih rešenja se može simulirati kompjuterskim programom, čime se definiše boja i oblik zuba, kao smernice za dalju izradu.

Po izradi, ukoliko je potrebno, rade se dodatne korekcije, sve dok rad ne bude spreman za fiksiranje.

Praksa naše ordinacije je da se rad fiksira samo i jedino kada se pacijent uverio na ogledalu da je ispunjeno očekivanje zbog kojeg se i odlučio za tretman.

Bezmetalne i metal keramičke krunice

Koriste se kao klasičan način nadoknade nedostajućeg zuba ili za rekonstrukciju postojećeg. Ukoliko se rekonstruiše jedan zub, onda je to solo krunica. Ako se nadoknađuje jedan ili više zuba, onda je reč o mostu.

Iako su implanti sve zastupljeniji izbor za terapiju nedostajućih zuba, u svakodnevnoj praksi oni nisu uvek najbolja opcija. Prvi razlog je što su skuplji od keramičkih mostova, a i vremenski period za izradu implanata je duži nego za most.

Mostovi podrazumevaju zubne krunice koje su međusobno vezane i sa obe strane se oslanjaju na postojeće zube u viličnoj kosti. Da bi se izradio most potrebno je obrusiti susedne zube, kako bi služili kao nosači. Samim tim, za izradu dentalnog keramičkog mosta je potrebno da i sa jedne i sa druge strane postoje prirodni zubi u vilici. Mostovi se izrađuju od metal keramike ili čiste keramike.

Za razliku od faseta koje pokrivaju samo spoljašnju stranu postojećeg zuba, krunice pokrivaju sve strane postojećeg zuba prilikom njegove rekonstrukcije. To je posebno zgodno u uslovima pojačanog rizika za novi kvar, jer će zub biti maksimalno zaštićen. Oba tipa krunica pacijenti u ustima doživljavaju kao prirodan zub, razlika je samo u estetici – u korist bezmetalne opcije, gde je moguće postići najprirodniji izgled.